Blagovaonice

Dekoracije

Dječje Sobe

Dnevne Sobe

Grijanje

Kuhinje

Kupaonice

Predsoblja

Radne Sobe

Rasvjeta

Spavaće Sobe

Vrt I Dvorište

Zanimljive Kuće

Rezidba I Oblikovanje Ukrasnih Vrsta

Nije važno radi li se o ukrasnim grmovima i stablima ili voćkama: gotovo svakoj vrtnoj biljci potrebna je rezidba.

Rezidba I Oblikovanje Ukrasnih Vrsta
rezidba i oblikovanje ukrasnih vrsta

Da bi rezidba bila uspješna potreban je odgovarajući alat, uglavnom su to vrtlarske ili voćarske škare i pile, te trimeri za oblikovanje živica. Ukoliko se rezidba obavlja neodgovarajućim alatom može doći do oštećenja tkiva biljke preko kojih lako dolazi do razvoja biljnih bolesti.

Svaka rezidba utječe na rast biljke. Rezidbom se potiče rast, a kod ukrasnih vrsta i stvaranje cvjetnih izboja. Vrijeme rezidbe pojedinih vrsta vrlo je važno.

U proljetnim mjesecima orezuju se vrste osjetljive na klimatske uvjete (mraz) te one vrste koje cvatu prije stvaranja mladih izboja. Takve vrste, kao što su forzicija, hortenzija i suručica orezujemo nakon cvatnje. Vrste koje cvjetne pupove stvaraju u proljeće na ovogodišnjim izbojima te cvatu u ljetnim mjesecima, treba orezati u proljeće prije stvaranja novih izboja.

Uglavnom se provodi jaka rezidba koja potiče rast i cvatnju. U ovu skupinu ubrajaju se ljetni jorgovan i hibiskus. Međutim, neki ukrasni grmovi zanimljivi su zbog oblika ili kore.

Drijen je vrsta koja se odlikuje izrazito crvenom ili žutom korom. Kako bi kora drijena zadržala intenzivnu boju, potreban je rez kojim se odstranjuju svi izboji stariji od tri godine koje će zamijeniti mladice intenzivne boje.

Izvor: http://www.unikomerc-uvoz.hr/

Imate zanimljive ideje za uređenje doma, želite sa drugima podijeliti svoje znanje i iskustvo ili jednostavno želite upoznati nove ljude i pohvaliti se novim trosjedom ? U tom slučaju, na pravom ste mjestu. Javite nam se:
sinisa@uredjenjedoma.com