Blagovaonice

Dekoracije

Dječje Sobe

Dnevne Sobe

Grijanje

Kuhinje

Kupaonice

Predsoblja

Radne Sobe

Rasvjeta

Spavaće Sobe

Vrt I Dvorište

Zanimljive Kuće

Košnja Travnjaka

Košnja travnjaka utječe na gustoću travnatog pokrivača pospješujući rast lisne mase i korijena. Također važna je i zbog estetskog dojma.

Košnja Travnjaka
košnja travnjaka

U proljetnim mjesecima košnja se obavlja na suhim travnjacima u pravilu dva puta. Međutim, učestalost košnji ovisi o visini košnje (što je rez niži, košnja je učestalija), ali i o travnoj mješavini. Suvremene travne mješavine sjemena sastavljene su od spororastućih trava, što smanjuje potrebu za košnjom.

Visina košnje ovisi o namjeni travnjaka. Košnja treba biti redovita, ali ne treba odstraniti više od jedne trećine visine trave. Kod ukrasnih travnjaka koji se uglavnom ne gaze visina reza iznosi 1,5 do 2,5 cm. Kod travnjaka koji se gaze i služe kao igralište visina reza iznosi 2,5 do 3,5 cm. Kod mladih travnjaka prva košnja obavlja se kada je trava dosegla visinu 6 do 8 cm.

Za kvalitetan rez potrebna je kvalitetna kosilica s oštrim noževima, jer tupi noževi čupaju vlati što dovodi do oštećenja busenova, vlati dehidriraju i postaje podložnije bolestima.

Osim kvalitetnog alata potrebno je i nešto znanja o košnji. Naime, nije preporučljivo gurati kosilicu naprijed-natrag, već gurati u smjeru košnje. Svaka sljedeća košnja treba biti pod pravim kutom u odnosnu na prethodnu.

Ukoliko su količine otkosa trave male, otkos može ostati na travnjaku. Ako se radi o teškom glinovitom tlu, nakon košnje preporučuje se skupljanje otkosa kako ne bi došlo do truljenja i propadanja travnjaka.

Imate zanimljive ideje za uređenje doma, želite sa drugima podijeliti svoje znanje i iskustvo ili jednostavno želite upoznati nove ljude i pohvaliti se novim trosjedom ? U tom slučaju, na pravom ste mjestu. Javite nam se:
sinisa@uredjenjedoma.com