Blagovaonice

Dekoracije

Dječje Sobe

Dnevne Sobe

Grijanje

Kuhinje

Kupaonice

Predsoblja

Radne Sobe

Rasvjeta

Spavaće Sobe

Vrt I Dvorište

Zanimljive Kuće

Stiglo Je Vrijeme Za Orezivanje živica

Početkom lipnja i javne službe kreću s novim poslovima na gradskom i prigradskom zelenilu, kao što je uređivanje živica. Signal je to za sve vlasnike vrtova i voćnjaka da i sami prionu uređivanju svojih „oaza“.

Stiglo Je Vrijeme Za Orezivanje živica
stiglo je vrijeme za orezivanje živica

S jedne strane, tu je pitanje estetike, pa je živice potrebno pravilno i redovito orezivati, pogotovo kako bi im se održao oblik nakon proljetnih kiša.

Živice su jedan od najrasprostranjenijih zelenih detalja koji krase hrvatske okućnice i vrtove. Bilo da služe kao „žive“ dvorišne ograde i tako štite od vjetra i pogleda znatiželjnika, pa i od ulične buke, ili pak da su zasađene u vrtu kako bi odijelile gredice, bilo da su visoke ili niske, živice je svakako potrebno orezivati dva do tri puta godišnje.

Naravno, svakome tko želi uvijek zadržati pravilne linije živice, održavanje će zahtijevati i više truda i češće orezivanje.

Na primjer kalinu, koja je najčešća živica korištena u kontinentalnom dijelu Hrvatske, potrebno je samo ljeti orezivati dvaput. Česta je također i lovor višnja, trajno zelena i otporna živica, s velikim zelenim listovima, koju je također potrebno orezati krajem lipnja.

No, treba biti i oprezan. Kod svih uvijek zelenih živica valja pripraziti da se orezivanje ne provodi u sunčanom ili sušnom razdoblju, jer se lako može dogoditi da na živici nastanu opekline od sunca.

Također, valja znati da se s orezivanjem živica treba početi dok su još mlade, jer tako dobivaju gustoću i volumen. Iz tog razloga potrebno je živicu orezivati i s bočnih i s gornje strane, ne bi li se postigla ujednačenost.

Prilikom orezivanja treba zadržati i određeni oprez jer se u višegodišnjim živicama nerijetko nastane i razne životinje i insekti.

Za uređivanje i orezivanje živica potrebno je izabrati i pravilne alate. Dok su manje vrtne škare adekvatne za manje ukrasne živice, poput šimšira, za veće živice koje se najčešće orezuju i oblikuju u konvencionalnim oblicima, najlakše i najbrže je posao obaviti električnim ili motornim škarama za živicu.

Osim što štede vrijeme i trud jer lako obuhvaćaju veću površinu te imaju zupce s obje strane, kvalitetne električne ili motorne škare na benzin su i sigurnije za rukovanje.

Ipak, pri odabiru škara potrebno je razmisliti o pristupu električnoj energiji, jer su za nepristupačna područja ključne upravo škare na benzin.

Osim što omogućuju neograničenu slobodu kretanja, STIHL-ove motorne škare imaju i veliku snagu pa se preporučuju i za rezanje snažnih te odrvenjelih živica.

Imate zanimljive ideje za uređenje doma, želite sa drugima podijeliti svoje znanje i iskustvo ili jednostavno želite upoznati nove ljude i pohvaliti se novim trosjedom ? U tom slučaju, na pravom ste mjestu. Javite nam se:
sinisa@uredjenjedoma.com