Blagovaonice

Dekoracije

Dječje Sobe

Dnevne Sobe

Grijanje

Kuhinje

Kupaonice

Predsoblja

Radne Sobe

Rasvjeta

Spavaće Sobe

Vrt I Dvorište

Zanimljive Kuće

Košnja - Preduvjet Zdravih Travnjaka

Unatoč uvriježenom mišljenju da je estetika, odnosno vanjski izgled travnjaka prvenstveni razlog redovite košnje trave, te se je „obveze“ potrebno držati i zbog vegetativnih razloga.

Košnja - Preduvjet Zdravih Travnjaka
košnja - preduvjet zdravih travnjaka

Košnja, naime, utječe na gustoću trave jer pospješuje rast i razvoj korijena i vlati. Visina na koju bi trebalo kositi travnjak ovisi o njegovoj namjeni. Travnjaci po kojima se ne gazi mogu se kositi na visinu između 1,5 i 2,5 centimetara, dok se travnjaci po kojima se i hoda kose na visinu između 2,5 i 4 centimetra.

Košnja - Preduvjet Zdravih Travnjaka

Kod košnje treba pripaziti na kvalitetu i prethodnu pripremu kosilice. Naime, noževi trebaju biti oštri kako ne bi čupali travu. Čupanje vlati, osim što narušava estetiku travnjaka, oštećuje ih pa dolazi do dehidracije i veće podložnosti bolestima.

Kositi treba u svim pravcima, pogotovo kod prve košnje kako bi ona bila temeljitija. Učestalost košnje ovisi o visini travnjaka, tako da niže travnjake treba češće i kositi, a košnja bi u vrijeme proljeća i ranog ljeta trebala biti jednom tjedno. U jednoj košnji ne bi trebalo rezati više od jedne trećine visine vlati trave.

Također, mnogi razmišljaju kako i kamo ukloniti pokošenu travu, no ona može biti izvrsno organsko gnojivo. Naravno, pokošena trava trebala bi biti dobro usitnjena za tu svrhu, a nove kosilice imaju mogućnost skupljanja pokošene trave i kvalitetnog usitnjavanja. Tako se usitnjena trava može kvalitetno raporediti po površini travnjaka.

Ipak, treba znati da košnja nije jedino što je potrebno za kvalitetno održavane travnjake, potrebno je i prihranjivanje, prozračivanje i oslobađanje od štetnih tvari.

Kvalitetna kosilica može uveliko pomoći održavanju lijepih i zdravih travnjaka. Stoga treba birati kosilicu koja se lako starta, za koju je lako pronaći potrošne dijelove, kojom se lako upravlja i koja pruža sve potrebne mogućnosti kako bi se pokosila određena travnata površina. Dobro je pripaziti i da kosilica ima lako podešavanje visine reza i jednostavno montiranje košare za travu.

Nove generacije kosilica također pružaju i određena ergonomska poboljšanja, veću snagu i olakšane manevarske sposobnosti, a materijali od kojih su napravljene jamče dugovječnost kosilica, na što je također poželjno obratiti pozornost prilikom ulaganja, koje pak rezultira zdravim, urednim i njegovanim travnjacima - ukrasima brojnih okućnica.

Izvor: http://www.unikomerc-uvoz.hr/

Imate zanimljive ideje za uređenje doma, želite sa drugima podijeliti svoje znanje i iskustvo ili jednostavno želite upoznati nove ljude i pohvaliti se novim trosjedom ? U tom slučaju, na pravom ste mjestu. Javite nam se:
sinisa@uredjenjedoma.com