Blagovaonice

Dekoracije

Dječje Sobe

Dnevne Sobe

Grijanje

Kuhinje

Kupaonice

Predsoblja

Radne Sobe

Rasvjeta

Spavaće Sobe

Vrt I Dvorište

Zanimljive Kuće

Kako Napraviti I Organizirati Ugradbeni Ormar?

Ugradbeni ormari novi su trend u uređenju doma. Jedna od najvećih prednosti ugradbenih ormara je dobivanje na prostoru, što je posebno korisno u stanovima gdje su problemi s prostorom izraženiji i uvijek se nastoji najbolje iskoristiti svaki kvadrat.

Kako Napraviti I Organizirati Ugradbeni Ormar?
kako napraviti i organizirati ugradbeni ormar?

Pošto se izrađuju prema točnim mjerama, uvijek se savršeno uklapaju u prostor koji odredite za njih, a nenametljivo se uklapaju i u one prostore koji su teško iskoristivi, kao što su potkrovlje ili ispod stubišta.

Jednostavnije verzije ugradbenih ormara možete napraviti i u kućnoj radinosti. Najčešće neće biti sofisticirani poput kupovnih, a dijelove ćete najčešće morati naručiti s obzirom da ih sami ne možete proizvesti. Ugrubo ih dijelimo na dva glavna dijela: vrata i korpus, u koji spadaju sve stranice, okviri i police. S obzirom da slijede filozofiju maksimalne uštede prostora, česta je ugradnja kliznih vrata; sastoje se od same ispune vrata (pri čemu su najpopularnija drvena i PVC klizna vrata) i okvira od čelika i aluminija. Jeftinije verzije dolaze s čeličnim okvirima koji su podložni koroziji, zbog čega je ipak preporučeno koristiti aluminijske okvire, koji čine konstrukciju cijelih vrata i služe kao nosač kotača sa kugličnim ležajevima. Valja imati na umu kako nakon pravilne montaže vrata kliziti glatko i bez "škripe".

Prije narudžbe ili izrade dijelova, detaljno izmjerite prostor u kojem će se vaš ormar nalaziti, skicirajte osnovnu ideju kako biste odredili kakvi će vam okviri trebati: ugradbeni ormari obično se montiraju bez pozadinske strane, dakle direktno na zid, a u slučajevima da idu od zida do zida nisu potrebne čak ni potpune bočne stranice. Osim što se time štedi na materijalu, postiže se i veća dubina ormara. Standardna mjera takvih ormara je između šezdeset i sedamdeset centimetara, no ona ovisi o vašim željama i potrebama i konfiguraciji prostora u kojem se ormar nalazi. Zid na kojeg je montiran ormar premazuje se uljanom bojom radi lakšeg čišćenja i održavanja stvari u njemu. Čak se i stropna i podna stranica ne koriste uvijek: stropna samo u slučaju previsoke prostorije i neravnog stropa ili kao nosač vanjske rasvjete (ukoliko želite imati rasvjetu a sami se upuštate u dizajn i montažu vašeg ormara, ipak preporučamo angažiranje majstora koji će vam sprovesti struju), dok se podne montiraju u slučaju neravnog (odsustvo parketa, laminata, keramike…) poda.

Kako Napraviti I Organizirati Ugradbeni Ormar?

Montaža ormara počinje sa ugrađivanjem okvira. Pričvrstite bazu na pod, a gornju ploču na strop koristeći preklopne vijke i građevinsko ljepilo. Osnovna konstrukcija slaže se po već određenim mjestima za vijke kojima ćete učvrstiti okvir. Konfiguracija ormara ovisi o jedino o vašim potrebama – a ona uključuje veličinu prostora za cipele, izvlačnu košaru, garderobnu cijev, broj polica, ladica – neki ostavljaju mjesto i za policu za knjige. Važno je napomenuti da raspored nije nepromjenjiv i da ćete moći do neke mjere drukčije aranžirati elemente i nakon ugradnje.

Kako Napraviti I Organizirati Ugradbeni Ormar?

Pri ugradnji vrata pazite da su u ravnini i na pravilnoj visini od poda koristeći klinove; nakon toga instalacija je jednostavna i zahtjeva samo pravilno pričvršćivanje na šarke. Ne treba zanemariti i estetsku komponentu – ugradbeni ormari izrađuju se od punog drva (najčešće bukva, hrast i orah) ili iverala koji dolazi u mnoštvu različitih boja i izdanja, izrada se finišira brojnim lakovima a na frontu se instalira staklo i ogledala koja prividno povećavaju prostoriju.

Kako Napraviti I Organizirati Ugradbeni Ormar?

U zadnje vrijeme, u svijetu pa tako i kod nas, vrlo su moderni ugradbeni ormari načinjeni od lakših materijala kao što je PVC. Ovakav izbor vjerovatno bi vam olakšao održavanje i osigurao vašem ormaru duži vijek trajanja. U tom slučaju možete se odlučiti i za klizna vrata sa zamućenim staklom koje bi vizualno povećalo vašu sobu ali i donijelo dašak modernog dizajna.

Kako Napraviti I Organizirati Ugradbeni Ormar?

Na kraju vam preostaje složiti i organizirati svoje stvari onako kako ste zamislili i kako će vam biti najpraktičnije. Uvijek je dobro nabaviti nekoliko velikih ukrasnih kutija, koje će ići na sam vrh polica – tu ćete skladištiti stvari koje vam ne trebaju često i bez koji možete većinu godine. Također, dobro će vam doći i manje kutije za sitnice poput marama, kravata, remena ili čarapa – koje većinom završe razbacane i pogubljene. Na jednu od bočnih strana možete ugraditi dodatnu policu na koju ćete složiti cipele. Naravno, bilo bi poželjno da je sve uredno složeno u kutijama, kako odjeća ne bi dobila "miris" nošene obuće.

Kako Napraviti I Organizirati Ugradbeni Ormar?

Zbog fleksibilnosti u naručivanju, jednostavnosti ugradnje i uštedi na materijalu, ugradbeni ormari preuzimaju primat nad klasičnim ormarima i dostupni su po sve nižim cijenama. Pouzdani su i dugotrajniji od klasičnih. Percipira ih se kao moderno i pragmatično rješenje koje će povećati estetsku i funkcionalnu vrijednost vašeg doma. Što čekate? Bacite se na posao!

UredjenjeDoma zahvaljuje Mary na članku, a njene zanimljive priče i tekstove možete čitati na blogu http://blog.vecernji.hr/mama-mima/

Imate zanimljive ideje za uređenje doma, želite sa drugima podijeliti svoje znanje i iskustvo ili jednostavno želite upoznati nove ljude i pohvaliti se novim trosjedom ? U tom slučaju, na pravom ste mjestu. Javite nam se:
sinisa@uredjenjedoma.com