Blagovaonice

Dekoracije

Dječje Sobe

Dnevne Sobe

Grijanje

Kuhinje

Kupaonice

Predsoblja

Radne Sobe

Rasvjeta

Spavaće Sobe

Vrt I Dvorište

Zanimljive Kuće

Postizanje Ravnoteže U Prostoru

autorica: Anita

Dizajn interijera je puno više od samog smisla za stil. Način na koji stvaramo simetriju u svom domu ima utjecaj na našu psihu. Znači li to da nas pravilan položaj namještaja može učiniti sretnijima?

Postizanje Ravnoteže U Prostoru
postizanje ravnoteže u prostoru

Bilo da ste potvrdno odgovorili na gore postavljeno pitanje ili ne, to su samo neke od mogućih učinaka simetrije na nas osobno.

U ovom članku pročitajte nešto više o načinima na koje simetrija može promijeniti atmosferu u vašem domu i kako lako možete primijeniti načela simetrije i na svoj interijer.

Čak i mala preraspodjela može učiniti mnogo jer, na koncu, svaka dobra promjena je dobrodošla i budi u nama dobar osjećaj.

Postizanje Ravnoteže U Prostoru

Simetrija čini dizajn jednostavnim.

Svi želite da vaše prostorije ostavljaju goste bez daha. No, kako ćete biti sigurni da ste kreirali lijepu prostoriju uz mnogo različitih dijelova odnosno komada namještaja koji se daju kombinirati? Ključ je u postizanju simetrije dizajna.

U spavaćoj sobi simetriju postignite sa dva noćna ormarića, po jedan sa svake strane i/ili sa dvjema noćnim svjetiljkama za čitanje.

Ravnomjerno raspoređene barske stolice daju osjećaj simetrije na kuhinjskom otoku. Za stolom za ručavanje stolice rasporedite jedne nasuprot drugima u istom broju sa svake strane.

Kauč ili sofu postavite s obje strane stolića i tu možete kombinirati navedene komade namještaja. Jednako su bitni i funkcija i vizualna simetrija.

Postizanje Ravnoteže U Prostoru

Balansi nas čine sretnima

Dobro osmišljeni prostori imaju sposobnost inspirirati sreću. Svi smo doživjeli navalu radosti i sreće nakon što smo uspjeli u kojekakvim zadacima i zadanim ciljevima bilo u poslu ili u životu općenito. Jeste li znali da simetrija ima sličan učinak? Npr. mišići lica koje koristimo za osmijeh su najaktivniji kada gledamo uravnotežene slike. Potrudite se koristiti ovu vrstu ravnoteže u prostorima u kojima najviše boravite.

Postizanje Ravnoteže U Prostoru

Postizanje Ravnoteže U Prostoru

Funkcionalnost

Prvi put ulazimo u novi interijer, naš mozak automatski obrađuje dvije stvari: estetiku i funkciju. Najbolji projekti izmiješaju te dvije stvari toliko suptilno da ćete ih teško razlikovati. No, ne morate imati godine iskustva iza sebe kako bi ostvarili taj zadatak - sve što trebate je malo simetrije.

Prvo, svaka prostorija ima žarište. To bi trebao biti jedan objekt koji odmah privlači poglede i, u idealnom slučaju, treba osigurati funkcionalnost. Elegantan i veliki stol jasno označava bilo koju blagovaonicu, lijep stol definira i prostor kućnog ureda, a udoban prostran krevet ključ je spavače sobe. Nakon što ste uspostavili koji predmet je žarište prostorije, koristite ga kao središte za simetričan dizajn.

Postizanje Ravnoteže U Prostoru

Asimetrija

Do sad sam govorila o vrlinama simetrije i jednostavnosti, no ne smijemo zaboraviti spomenuti još jednu stvar: prije nego što preuredite svoje prostore uzmite trenutak pa razmislite malo o asimetriji.

Asimetrična ravnoteža će dati dubinu i vizualni interes u sobi. Ona stvara autentičan i opušteniji prostor te stvara ugodan i domaćinski osjećaj. Kad je u pitanju postizanje asimetrije usredotočite se na odabir elementa dizajna koji su, iako različiti, još uvijek slični po masi i obliku.

Uvjerite se da su postavljeni podjednako daleko od središnje točke sobe. Postavite objekte gdje mislite da bi trebali biti, a onda se odmaknite korak natrag i pogledajte sobu kao cjelinu. Dobiti ćete osjećaj za protok prostora i vidjet ćete kako se asimetrija stapa sa glavnim elementom sobe.

Imajte na umu da asimetrija može biti velika ili mala. Npr. kod stvaranja intimnog kutka za čitanje usmjerite stolicu koso u odnosu na prozor ili stolić ili istaknite umjetnička djela svoje djece na zidu u kuhinji.

Vi zaslužujete dom koji umiruje tijelo i um. Vjerujete li u psihološke učinke simetrije u dizajnu? Ako je tako, ugradite simetriju u svoj dom.

Imate zanimljive ideje za uređenje doma, želite sa drugima podijeliti svoje znanje i iskustvo ili jednostavno želite upoznati nove ljude i pohvaliti se novim trosjedom ? U tom slučaju, na pravom ste mjestu. Javite nam se:
sinisa@uredjenjedoma.com